TÉMÁK, Kategóriák

Mit kell tudni a krónikus gyomorhurutról?

587
HOZZÁSZÓLÁS:

A heveny gyomorhurutnál is gyakoribb betegség az idült gyomorhurut, mely igen gyakran egy heveny hurut maradványa, vagy pedig akkor keletkezik, amikor egy bizonyos ártalom hosszú időn át hat a gyomorra.gyomor

 

Mik a leggyakoribb okai?

  • Csípős, fűszeres ételek állandó élvezete,
  • tökéletlen rágás,
  • falánk evés,
  • mértéktelen dohányzás,
  • hanyag étkezési beosztás,
  • szokatlan ételekkel való hosszabb táplálkozás stb.

A panaszok nagyjában azonosak a heveny hurutnál tapasztaltakkal, gyakran nem olyan hevesek, inkább elhúzódóak.

Gyakori az állandó gyomorégés, böfögés, a gyomor és belek fájdalmas felfúvódása; puffadt has, reggeli émelygés; a gyomor nyomásérzékeny.

 

Hogyan kezelhető?

Az idült gyomorhurut gyógyulása hosszabb időt vesz igénybe, diétája nagy türelmet kíván, úgy a betegtől, mint az orvosától. Rendkívül fontos és nem hangsúlyozható elégszer, hogy nem szabad az idült gyomorhurutot elhanyagolni, és mielőtt a diétás kezelést elkezdjük, elengedhetetlenül szükséges, hogy a beteget a mai újabb vizsgálati módszerek felhasználásával a legalaposabb vizsgálatoknak vessék alá. (Alapos, többször ismétlendő röntgenvizsgálatok, szakaszos próbareggeli, vegyi és mikroszkópi vizsgálatok elvégzése, a széklet vizsgálata, vérvizsgálat.)

Mindez nem felesleges, és azért fontos, mert ki kell ilyenkor a lelkiismeretes orvosnak sok egyéb komoly betegséget zárni, ami kezdetben idült gyomorhurut képében jelentkezik: gyomorfekély, savtúltengés, gyomorrák, epehólyag-gyulladás, epekő, süllyedés, ideges gyomorbaj stb.

A gyomortágulat és süllyedés kifejlődhetik egyrészt idült gyomorhurutból, de lehet alkati is, így vérszegény, ideges, vézna alkatú embereken hirtelen fogyás következtében, asszonyokon szülés után, végül hasi műtétek következtében.

Az idült gyomorhurutnál is főszerep a természetes gyógymódoknak jut, így elsősorban a diétának. Jól megrágott könnyű ételeket lassan együnk, egyszerre keveset, a nap folyamán sokszorta elosztva.

Kerüljük a nehezen emészthető, puffasztó, zsíros, túl forró, túl hideg ételeket. A különleges diéta megállapítása mindenkor szakorvosra tartozik. Gyomortágulatnál a hideg vizes borogatás nagyon jót tesz, mert ennek a hatása alatt a gyomor izomzata összehúzódik.

Jó az ülőfürdő is fájdalmak esetén. A hasra forró kamillateás borogatás, vagy szénavirág főzete a gyógyvizes ivókúra. Felfúvódás és erős gázképzés ellen nagyon bevált az édes kömény, ánizs, rebarbara, fehér üröm és boróka egyenlő adagjaiból kevert por, késhegyenként fogyasztva.

Könnyű torna, óvatos masszázs is jó szolgálatot tesz. Légfürdők, mezítláb járás, ülőfürdők, hideg vizes ledörzsölések, ott ahol a fennálló gyomorhurut bizonyos ideges beállítottsággal párosul, nagyon jó szolgálatot tesznek.

Előnyösek bizonyos teakeverékek a következő gyógyfüvek felhasználásával: ezerjófű, kakukkfű, majoránna, menta, narancshéj, aloé, gentiana, abszint keveréke. Sokan dicsérik a gyomortájnak forró lenolajjal való dörzsölését. .

587
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]