TÉMÁK, Kategóriák

Mit kell tudni a gyomorsavtúltengésről?

514
HOZZÁSZÓLÁS:

A gyomorsavtúltengés a gyomor azon gyakori megbetegedése, amely a nevében hordozza a betegség fő tünetét. A gyomorban több gyomorsav képződik a kelleténél, főleg ideges okok következtében, ami kellemetlen tüneteket vált ki.gyomor1

Milyen panaszok jelentkezhetnek?

A beteg gyomortáji fájdalmakon kívül gyomorégésről panaszkodik, mintha parázs égetné a gyomrát, ez felhatol a nyelőcsövön át. Savanyú felböfögés jelentkezik, gyakran hányás, erős nyáladzás. Ha a beteg ilyképpen a feles savat kiadja, átmeneti megkönnyebbülés áll be. Emellett általános tünetek észrevehetők, mint levertség, fejnyomás, teltségérzet a gyomorban, émelygés, étkezési undor.

A nyelv bevont, lepedékes, szájíz kellemetlen. A gyomormirigyek túlzott savtermelésének oka lehet – amint már említettük – ideges, de gyakran heveny, azaz idültté váló gyomorhurut következménye. Így az olyan tényezők, mint az alkohol, nikotin, fűszeres és nehezen emészthető, puffasztó, zsíros ételek, falánk étkezési mód, kevéssé megrágott ételek lenyelése – váltja ki a savtúltermelést. Gyomorsüllyedés – tágulat – fekély, erjedések hozzájárulhatnak a baj kiváltásához.

Hogyan kezelhető?

A gyomorsavtúltengés célszerű kezelésében nem annyira a gyomorsavellenes tüneti vegyi gyógyszerek (mint elsősorban a szódabikarbóna és egyéb lúgos vegyi anyagok), játsszák a főszerepet, hanem a természetes gyógymódok azok, amelyek alkalmasak arra, hogy a bajt gyökerében elfojtsák.

Elsősorban a diéta jön számításba, amelynek vezető motívuma, hogy mindazokat az ételeket és italokat elhagyjuk, amelyek a mirigyek savtúltermelését előidézik. Rágjuk meg tehát alaposan táplálékunkat, és kerüljük az erősen sózott ételeket, valamint a fűszereket, mint a bors, paprika, ecet, mustár, torma.

Ne nyeljünk túl forró vagy túl hideg ételeket. Ne dohányozzunk; babkávét, orosz teát ne használjunk, ugyanúgy zsírozott ételeket, szószokat, húskivonatot, sózott húst és hentesárukat, friss kenyeret. Ecet helyett citromot, zsír helyett kifogástalan, friss teavajai használjunk.

Szénsavval telített vizek izgatják a gyomrot, felfúvódást idéznek elő, ugyanúgy a száraz hüvelyesek, mint bab, borsó, lencse, káposzta, kel, karalábé. Zsíros sajtok is ártalmasak. Ami a gyümölcsöket illeti, azok hámozva, sütve, főzve, kompót alakjában előnyösek.

Kerüljük az erős cukrozást. Tejet, tejtermékeket fogyasszunk. Túrót, aludttejet, joghurtot a legtöbb savas jól tűri; ugyanúgy a lisztből, darából, rizsből készült ételeket. A húsok közül csak az úgynevezett sovány, fehér húsok, szárnyas és borjúhús ajánlható.

514
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Login



Elfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!



Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]