TÉMÁK, Kategóriák

Mi is valójában a gyomorégés?

634
HOZZÁSZÓLÁS:

A gyomorégés fájdalmas, égető érzés, amely általában a mellkas közepe táján jelentkezik – Néha a torokban is lehet érezni.

Nagyon gyakori jelenség (például terhes nők körében), de minden kellemetlensége ellenére az esetek többségében nem tekinthető súlyos állapotnak.

A gyomorégés az ún. nyelőcső-reflux tünete. Akkor érezzük, ha a gyomorsav (olykor a gyomorban lévő táplálékkal együtt) visszaáramlik a garatot a gyomorral összekötő nyelőcsőbe.

Normál körülmények között a nyelőcső és a gyomor határán lévő izomgyűrű megakadályozza, hogy a sav és más anyagok a nyelőcsőbe visszakerüljenek. A zárógyűrű csak nyelésnél ernyed el, hogy a lenyelt táplálék és folyadék a gyomorba juthasson.

Refluxnál a zárógyűrű működése rendellenes:

Ez lehetővé teszi a gyomorsav visszaáramlását a nyelőcsőbe.

A nyelőcső nyálkahártyáját a gyomorsav marni kezdi, ezért lép fel a gyomorégéses fájdalom.

A reflux egyik súlyos szövődménye lehet az ún. Barrett-nyelőcső (Olyan szöveti elváltozásról van szó, amelyben a nyelőcső alsó záróizom feletti részén a gyomor bélésének megfelelő hám mutatható ki. A gyomor hámszövete felkúszik a nyelőcsőbe, így próbálja annak érzékeny nyálkahártyáját megvédeni a sav maró hatása ellen. Míg az egészséges nyelőcső laphámmal bélelt, színe rózsaszínes-fehér, addig a Barrett-nyelőcső sérült szakasza a tápcsatorna gyomortól kezdődő szakaszára jellemző hengerhámmal fedett, színe lazacvörös.)

Egyeseknél rekeszizomsérv váltja ki a refluxot → Ennél a rendellenességnél a mellkast a gyomortól elválasztó rekeszizmon lévő nyíláson át a gyomor felső része benyomul a mellkasba. A nyelőcsőzáró gyűrű feljebb csúszik, a mellüregbe, ezért a gyomorsav és a gyomortartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe.

A gyakori gyomorégés vérzéseket és fekélyek kialakulását is okozhatja:

Továbbá fennáll a nyelőcső beszűkülésének a veszélye.

Tüdőgyulladás vagy hörghurut alakulhat ki, ha (rendszerint éjszaka, alvás közben) a visszafolyó gyomorsav a szájüregbe jut, innen a beteg belégzi, és a légcsövön keresztül a tüdőbe szivárog. A visszaáramló gyomorsav a fogzománcot is tönkreteheti.

A gyomorégés a tünetek alapján jól azonosítható!

Az orvos bizonyos vizsgálatokkal megerősítheti a diagnózist, illetve ellenőrizheti, hogy nem alakultak-e ki szövődmények:

  • Gyógyszerteszt → Úgynevezett protonpumpagátló gyógyszert adnak 1-2 hétig. Ha a tünetek megszűnnek, nagy valószínűséggel reflux áll fenn.
  • Endoszkópia (gyomortükrözés) → A szájon át a nyelőcsőbe és a gyomorba vezetett vékony, hajlékony, optikai szállal ellátott cső segítségével az orvos megfigyeli e szervek belsejét.
  • Nyelőcsőnyomás-mérés → A nyelőcső izmainak és a zárógyűrű működésének vizsgálata.
  • Nyelőcső-pH-mérés → 24 órás megfigyelés, amellyel a sav-visszaáramlás kimutatható. A gyomor vagy a nyelőcső savas kémhatásának mérését és az adatok számítógépes rögzítését jelenti. Ez az eljárás pontos információt ad a refluxok időtartamáról is.
  • Kontrasztanyagos röntgenvizsgálat → A páciensnek a röntgenvizsgálat előtt kontrasztanyagot (báriumot) kell innia. így az orvos áttekintbeti a nyelőcső lefutását és a gyomor elhelyezkedését.

Hogyan enyhíthetőek a gyomorégés panaszai, gyógyszermentesen? Tudja meg a választ most! >>>

634
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]